Z pasji do kawy

kawy na upalne dni

kawy na upalne dni

17.05.2018

Kawa też może orzeźwiać …

Dla miłośników kawy, aura nie ma znaczenia. Każda chwila, jest chwilą odpowiednią do przyrządzenia ulubionego kofeinowego napoju. Po weekendowym relaksie czas, byśmy na nowo wrócili do naturalnego rytmu dni codziennych. By Wam to umilić, a zarazem ułatwić, przygotowałem dwie propozycje przyrządzenia kawy na upalne, letnie dni

Ten sposób przyrządzania kawy wymyślono w … Grecji…

Cafe Frappe (franc. frapper – ubijać, lub frappe schłodzony napój podawany z kostkami lodu) Na pewno wielu z Was spotkało się z tą nazwą, ale co się z nią właściwie wiąże?

Zdradzę Wam moją, myślę najprostszą definicję tej kawowej propozycji. Gorące espresso ( podwójne lub pojedyncze, według własnego uznania) wlane do wysokiej szklanki, w której znajdują się kostki lodu, całość zalewamy do pełna mlekiem. Cafe Frappe nie blendujemy ( chyba, że lubimy ). Dla  urozmaicenia smaku możemy dodać słodkie syropy, likiery, cukier lub odrobinę alkoholu.

 

…. a ten sposób… no właśnie… Gdzie ?

Drugą letnią propozycją kofeinowego ochłodzenia jest przyrządzenie „Cold brew” – kawy, która parzona jest w lodówce!

Do jej przyrządzenia potrzebujemy od 6-8 g kawy grubo zmielonej, którą zalejemy 100 ml wody (na każdy gram kawy) Najlepiej parzyć ją w słoiku, lub naczyniu z zamknięciem/ przykrywką. Całość wstawiamy na 12h do lodówki. Otrzymujemy kawę tak samo ciemną, pełną aromatu oraz bogatą w wyjątkowy smak, którego nie uzyskamy przygotowując ją w sposób tradycyjny.

Jeśli chodzi o dodatki tutaj jak zwykle króluje pełna dowolność, możemy stworzyć własny niepowtarzalny smak ulubionej czarnej mieszanki.

 

Do przyrządzenia wyżej wymienionych kawowych inspiracji nadają się Nasze wszystkie mieszanki jak i single, które znajdziecie w naszym sklepie