Nasze kawy są naturalne!
Kilkanaście dni obecności www.czterykawki.pl na rynku i wiele pytań…
Jedno dla mnie najważniejsze: Czy Nutty Salvador, Chocolate Costa Rica, Honey Brasil, to kawy aromatyzowane?
Otóż nie. Są to jak najbardziej kawy naturalne, najwyższej jakości (AA++) zielone ziarna poddawane tylko obróbce termicznej – prażeniu.
Nazwy kaw powstały, aby wskazać klientom, czego mogą spodziewać się po kawie przygotowanej do picia i smakowania.
Kawa jest uprawiana w wielu regionach Świata, na różnych glebach, na różnych wysokościach, rośliny poddawane są odziaływaniu różnych czynników klimatycznych. Wszystkie te elementy mają wpływ na smak i właściwości kawy… podobnie jak winorośl, kawa gromadzi w sobie smaki i zapachy miejsca, w którym jest uprawiana.
Tak więc, w kawach południowoamerykańskich można wyczuć nuty orzechowo czekoladowe, kawy afrykańskie są lekko kwaskowe, w naparach z nich przygotowanych można odnaleźć smaki owocowe czy kwiatowe…
Budując portfolio kaw kierowałem się tym, co polscy klienci lubią najbardziej – orzechy, czekolada, miód, migdały południowej ameryki, to smaki wiodące, zaś kwiaty i owoce obecne są w marce Fresh Africa.
Oczywiście pełnie smaków odkryjecie tylko wtedy, gdy będziecie pili kawę czarną, najlepiej espresso, lub przygotowaną metodami alternatywnymi takimi jak drip, czy aeropress. Mleko czy cukier neutralizuje smaki… aczkolwiek również pijąc kawę z mlekiem na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując kawy „przemysłowe” z kawami dostępnymi w naszej ofercie.
Mam nadzieję, że rozwiałem Wasze wątpliwości co do naszych kaw. Niebawem, zapraszam do przeczytania tekstu o blendach, czyli mieszankach ziaren z różnych plantacji.
Zobacz kawy, jakie mamy w ofercie.